Wakkertijden

Ouders kijken vaak naar hoe lang hun kleine geslapen heeft, dit deed ik ook. Maar eigenlijk is het nog veel belangrijker om te kijken naar hoe lang je kleine wakker is.

Vanuit de droomritme methode zijn er verschillende ritme aan wakkertijden. Bij elke leeftijdsfase hoort een bepaald ritme.

 

Herken je dat? Zonder dat je op de klok kijkt, weet wanneer het tijd is om te eten of naar bed te gaan? Dit heeft alles te maken met je interne ritmes en je biologische klok. Hoe werkt dit nu, voor je kleine?

Om dit beter te kunnen begrijpen, zal ik eerst kort toelichting geven over een aantal lichamelijke processen en ritmes waar een kleine mee te maken heeft.

 

Slaapdrang

Je kleine heeft slaapdrang nodig om in slaap te kunnen vallen. Ze moeten moe genoeg zijn. De slaapdrang die geleidelijk in het lichaam wordt opgebouwd, gebeurt via het homeostatische proces. Hierdoor raakt je kleine steeds meer moe en de enige oplossing is om te gaan slapen. Baby’s tot 6 weken oud hebben alleen maar die slaapdrang, ze slapen alleen maar op die slaapdrang.

 

Circadiaanse ritme

Het lichaam heeft een eigen klok van ongeveer 24 uur. Dit is je biologisch klok, ook wel het circadiaanse ritme genoemd. Dit ritme zorgt ervoor dat we niet zomaar kunnen gaan slapen als er behoefte aan is (dus als de slaapdrang hoog is). Baby’s jonger dan 6 weken, hebben dit circadiaanse ritme nog niet en vanaf ongeveer 6 weken oud, mag dit ritme nog ‘ingesteld’ gaan worden.

 

Dag- en nachtritme

Vaak zie je dat baby’s een omgekeerd dag- en nachtritme hebben, wanneer ze geboren worden. Dit komt mede doordat een wakkere en bewegende moeder overdag de baby in slaap wiegt. Daarnaast speelt de hoeveelheid daglicht nog mee. Daglicht is ondersteunend in het instellen van het dag- en nachtritme.

 

Ultradiane ritme

Dan hebben we ook nog het ultradiane ritme, dit is een soort ‘helper’ van het circadiaanse ritme. Het is een ritme die korter is dan een dag, waardoor er gedurende de dag ongeveer 16 cycli van anderhalve uur doorlopen worden. Binnen dit anderhalve uur heb je een maxima van concentratie: je begint uitgerust, energiek en geconcentreerd, maar na anderhalf uur is het batterijtje leeg en heb je een pauze nodig.

 

Hoe werkt dit nu samen en hoe zit dat met die wakkertijden?

De twee processen die zorgen voor het ideale moment om in slaap te vallen (ideale slaapwindow), zijn het homeostatische proces en het circadiaanse ritme. De andere ritme zijn ondersteunend in de processen. Daarbij speelt bijvoorbeeld de hormoonbalans ook een rol.  Je hebt dus het homeostatische proces, wat zorgt voor de opbouw van slaapdrang. En je hebt het circadiaanse ritme, die ervoor zorgt dat we niet zomaar in slaap kunnen vallen. De ideale slaapwindow is het moment waarop het homeostatische proces hoog is en het circadiaanse ritme laag is. Dat zijn dus ook de wakkertijden bij een kleine.

Ben je te laat, dan stijgt het circadiaanse ritme weer en lukt het een kleine niet om makkelijk in slaap te vallen. Vaak zie je kleintjes verdrietig worden bij het proberen in slaap te vallen of komen er hazenslaapjes.

 

Herken je het onrustig in slaap vallen? Zijn jullie lang bezig om je kleine in slaap te krijgen? Zijn er veel hazenslaapjes? Kennen jullie de wakkertijden en maken jullie hier al gebruik van?

Lukt het niet om rust te krijgen bij het in slaap vallen of het doorslapen.

Neem contact met me op en samen kijken we hoe ik je kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met het opslaan van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close